Zimní posezení se svařákem a čokoládovými muffiny s borůvkami

Milí muffináři,

 
venku za okny padá sníh a i když už nejsou takové mrazy, stejně má člověk chuť se ohřát a potěšit se něčím dobrým. Já jsem se rozhodla pro svařáček a čokoládový muffin s borůvkami. A protože jsem si tuhle sladkou chvilku pěkně užila, podělím se s vámi i o recept.
 
Vždy když dělám muffiny, připravím si v jedné misce suché ingredience a ve druhé všechny tekuté. Rozhodně nedoporučuji si jako první krok u pečení předehřát troubu, protože ta je rozehřátá za 5 minnut a mě příprava opravdu 5 minut netrvá. Možná, že ve všech kuchařkách jedou na režim turbo, ale já zapínám troubu těsně předtím, než nandám těsto do košíčků :) Osobně dávám přednost začínat tím, že si vyndám váhu, misky a všechny ingredience na pracovní plochu.
 
A teď ten recept - na 12 muffinků jsem použila:
 
- 50 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 90 g cukru (pokud máte raději sladší, pak můžete i víc)
- 60 g kakaa 
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 g nasekané čokolády
- lžička jedlé sody
 
+
 
- 2 vejce
- 250 ml zakysané smetany
- 85 g rozpuštěného a zchladlého másla
- mléko, pokud by byla směs moc hustá
 
Promícháme sypké ingredience a tekuté zamícháme metličkou - je lepší použít jen metlu a ne elektrický mixér, těsto je pak nadýchanější. Tekutou směs přelijeme do suché a společně lehce promícháme, opět jen metlou, aby se pěkně spojilo.Nakonec přisypeme 100 g borůvek (předtím je můžete poprášit moukou, aby při pečení neklesly až ke dnu).
 
Pečeme na 180° cca 20 - 25 minut. Pokud chcete, aby muffin vyběhl v pěkný kopeček a neměl různorodý povrch, neotvírejte během pečení troubu. Chladný vzduch zvenku ovane čepice muffinů a pokřiví je.
 
Pěkné sladké chvilky,
Vaše Mufinka